• betaziraat@betaziraat.com

ANADOLU BİRLİK HOLDİNG’TE EĞİTİMLER HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Gıda kaybı ve israfını en aza indirmek için gıdanın raf ömrünün gıda işletmecisi tarafından doğru belirlenmesi, Son Tüketim Tarihi (STT) veya Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) kavramlarının da tüketici tarafından doğru bilinmesi önem arz etmektedir.  Küresel anlamda önemi her geçen gün önemi daha da artan gıdanın raf ömrünün belirlenmesi; ürün kalitesinin iyileştirilmesine, dağıtım maliyetlerinin azaltılmasına, geleneksel dağıtım zincirlerinin dışına çıkarak yeni pazarlara girilmesine, depolama maliyetlerinin azaltılmasına ve en önemlisi gıda işletmesine olan güvenin artmasına neden olacaktır. Dolayısıyla, gıda işletmecilerinin gıdanın raf ömrünü ürün geliştirme sürecinde doğru ve güvenilir bir şekilde belirlemesi önem arz etmektedir.

Bu kapsamda ABH Akademi İnsan Kaynakları Eğitim ve Gelişim Yönetim birimi tarafından Atıştırmalık Ürünler Fabrikasında 2-4 Aralık 2024 tarihleri arasında raf ömrü, duyusal analiz ve panelist seçimi eğitimleri düzenlendi.

Raf ömrü eğitiminde; raf ömrü nedir? Raf ömrünü belirleyen etkenler nelerdir? Raf ömrüne etki eden kimyasal mikrobiyolojik fiziksel ve çevresel etkenler nelerdir? STT ve TETT arasında ne fark vardır? Karar Ağacı Raf Ömrü belirlemede nasıl kullanılır? Hızlandırılmış Raf Ömrü ve Gerçek Zamanlı Raf ömrü belirleme metotları nelerdir? Tüketici şikayetleri Raf ömrü sürecinden nasıl etkilenir? Duyusal Analizin Raf ömrü Takip testlerindeki Rolü nedir? gibi soruların cevapları teorik olarak işlendi.

Duyusal Analiz ve Panelist Seçimi Eğitiminde ise yeni ürün süreci ve duyusal analiz arasındaki ilişkiler, tüketici şikayetlerinde doğru duyusal analizin yeri, 5 Duyu ile Analiz Teknikleri, Ambalajların Duyusal Analiz Metotları, Kör Test, Üçgen Test, Duyusal Profil Testleri, Ranking Test, 60/40 Testleri, Renk Körlüğü Testi, Panel Hazırlama ve Panel Kuralları gibi eğitim konuları ele alındı.

ABH Akademi, İK Eğitim ve Gelişim Yöneticiliği tarafından yapılan açıklamada; “Atıştırmalık Ürünler Fabrikasında gerçekleştirilen Raf Ömrü, Duyusal Analiz ve Panelist Seçimi eğitimleri kapsamında personellerin almış olduğu teorik ve pratik eğitim sonrasında duyusal analiz ile tadım testleri yapılarak, duyusal yeterliliği olan adaylar panelist sertifikası almaya hak kazanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Eğitim, ABH Akademi ve Fevkalite koordinatörlüğünde Gözde Yeşildere tarafından gerçekleştirilmiştir.