• betaziraat@betaziraat.com

Daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var?

Ürün ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için lütfen bölge satış temsilcilerimizle irtibata geçiniz.

Tıklayın

TOHUM ÜRETİM VE İŞLEME TESİSİ

Beta Ziraat ve Ticaret A.Ş. 1961 yılında kurulmuş olan Türkiye’nin ilk tohumculuk şirketidir.

Kurulduğu yıllarda dünyada dahi örnekleri bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olan ve işi sadece tohumculukla iştigal etmek olan şirketimiz büyük bir vizyonun eseridir.

Kurulduğu günden bu yana Türk tohumculuğunun köşe taşlarını döşeyerek her zaman ilklerin öncüsü olmuş olan şirketimiz uluslararası normlarda kalite politikasından ödün vermeden hizmetini devam ettirmiş olup getirdiği yenilikler ve kazandırdığı ürün çeşitliliği ile yarım asrı aşkın bir süredir Türk tohumculuğuna sorumlulukla hizmet etmeyi görev bilmiş ve gelişmesi için çabalamıştır. Beta Ziraat in üstlenmiş olduğu bu misyon ortaklık yapısının doğal bir sonucudur.

Hisselerinin %99’ una Konya Şeker, Konya Pancar Ekicileri kooperatifi, Kayseri Şeker, Amasya Şeker, Pankobirlik ve diğer Pancar Ekicileri kooperatifleri gibi her biri çiftçi kuruşları olan kurumların sahip olduğu şirketimiz, gücünü Türk çiftçisinden almaktadır.

YAĞ FABRİKASI

Beta Ziraat ve Ticaret A.Ş. bünyesinde bulunan Yağ Fabrikası, 2012 yılında üretime başlayan, yüksek teknoloji ürünü makine - ekipman parkı ve tam otomatik PLC otomasyona sahip akıllı bir tesistir. Yüksek ürün kalitesi ile yılda 150 bin ton ayçiçeği, 100 bin ton soya ve kanola işleme ve yıllık yaklaşık 66 bin ton ham ayçiçeği yağı ve yaklaşık 80 bin ton ayçiçeği küspesi üretim kapasitesine sahiptir.

Konya Şeker’in hamyağ tesisi kuracağını ilan etmesiyle Konya bölgesinde yağlı tohum ziraatına ilgi artmıştır. 2010 yılında 50 bin ton civarında olan yağlık ayçiçek üretimi, fabrikanın yapılacağının duyurulduğu 2011 yılında 99 bin tona çıkmış, fabrikanın temelinin atıldığı ve faaliyete geçtiği 2012 yılında ise 211 bin ton olarak gerçekleşmiştir. 2012 yılında Türkiye’nin en fazla yağlık Ayçiçek üretimi yapan ili Konya olmuştur. 2013 ve 2014 yıllarındaki 260 bin ton seviyesi ile Konya bu yıllarda da en fazla Yağlık Ayçiçek üretimi yapan ili konumunda liderliği devam ettirmiştir. 2015 ve 2016 yılı TUIK verilerindeki 210 bin ton üretim seviyesi ile Konya yağlık Ayçiçek üretiminde yine üst sıralardaki yerini korumuştur. Yağ ve yağlık tohum ihtiyacının yarısından fazlasını ithalatla karşılayan ülkemiz açısından bu üretim artışı hem ülkemiz ekonomisi hem de bölge çiftçisi açısından son derece önemlidir.

Bu yatırım; Konya bölgesinde yağlı tohum ekim alanlarının genişletilmesine hizmet etmiş ve yüksek verimli çeşitlerin kullanılması ile de yağlı tohum üretimini arttırmıştır. Ayçiçeği üretiminin yaygınlaşmaya başladığı Konya ve Aksaray bölgesinde üretilen ve üretilecek olan yağlı tohumların bölge ekonomisine kazandırılması ve ek katma değer oluşturulması sağlanmıştır. Orta Anadolu üretim havzasında 1 milyon dekar alanda ve 300-350 bin tonluk çekirdek üretimi ile 40-45 bin çiftçimize 325-350 milyon TL'lik pazardan pay alma imkânı sunulmaktadır. Bu yatırımla; güvenli satış kanalı endişesi yaşayan çiftçilerin bu problemi çözülmüştür. Yağlık tohumlar alternatif bir ürün olarak çiftçinin münavebeli olarak ekeceği bir ürün haline gelmiş ve ekonomik anlamda kalkınma getirmiştir. Konya ve diğer bölge illerdeki çiftçiler daha güvenle üretip ve satabileceği bir yatırıma kavuşmuştur. Ham yağ ihtiyacının büyük bir kısmını il dışından karşılayan Konya ve bölgede kurulu olan rafineri yağ fabrikalarının ihtiyaçları da bu modern tesis tarafından sağlanmaktadır.

Ham Yağ Fabrikası, kurulduğu günden bugüne kadar ürün kalitesine önem vermiş ve kalitesini tescillemiştir. Fabrikamız, TS EN ISO 9001:2008 Kalite Sistem Belgesi, TS 12302 Ham Ayçiçek Yağı Ürün Uygunluk Belgesi ve TS 316 Ayçiçek Tohumu Küspesi Ürün Uygunluk Belgesi'ne sahiptir.

Ayrıca Ham Yağ Fabrikası, Ar-Ge faaliyetleri ile de ön plana çıkmaktadır. “Ayçiçek Yağı Rafinasyonunda Ortaya Çıkan Deodorizasyon Artıklarından Tokoferol ve Sterol Eldesi” başlıklı proje 1511 kapsamında TÜBİTAK tarafından büyük bir destek oranı ile kabul edilmiştir. Bu proje ile Konya Şeker ülke menfaatlerine uygun değerli ürünlerin elde edilmesinde öncülük etmeyi hedeflenmektedir.